13 Mayıs 2007 Pazar

E-ticaret ve Blogcu

Hazır blogcu.com’un Nokta AŞ. tarafından satın alındığı haberi duyulmuşken ve IPSOS/MORI adlı kurumun Fransa,İtalya,İngiltere,İspanya,Almanya ülkelerini kapsayan bir kamuoyu araştırmasıda önümdeyken bunun üzerine bir yazı yazmamak olmazdı.
IPSOS/MORI’nin bu ülkelerde yaptığı kamuoyu araştırmasına göre halk blog dünyasını güvenilir bir kaynak olarak görüyor.Yapılan araştırma sonuçları e-ticaret dünyasının blog alemine önümüzdeki dönemde daha çok önemseyeceğini gösteriyor.
Araştırma yapılan bu 5 ülkede blog kavramının bilinirliği açısından en başı çeken ülke Fransa hemde azımsanmayacak bir yüzdeyle,bu oran Fransa’da %90.Avrupa ortalaması ise %60 larda.Firmanın araştırmasına göre 70 milyon kişi blog kullanıyor en azından okuyor yada yorum bırakıyor.15-34 yaş ortalaması ise bu sayının %45’i.
Bu ülkelerdeki blog dünyasının güvenilirliği açısından sorulan sorulara ise, Fransızlar bana göre çok yüksek bir yüzde olan %35 oranında evet güveniyorum demişler.Basına ne kadar güveniyorsunuz sorusuna verilen yüzde ise %60’larda.Avrupa birliği ortalaması ise %24.
Yapılan araştırmada dikkat çeken başka bir nokta ise blog dünyasına olan güvenin
e-ticareti nasıl etkileyeceği ile ilgili.
İnternet kullanıcıları arasında e-ticareti tercih edenlerin oranı %40.Başka bir dikkat çekici istatistik ise internette daha çok harcama yapanların blog dünyasına olan güvenlerininde daha fazla olması.
İntenette hakkında olumsuz bir yazı okudukları üründen sonra satın almaktan vazgeçenlerin oranıda hesaplanmış.Bu orandada gene Fransa önde,oldukça yüksek bir oranla hemde %44.AB ortalaması ise %34.Bunca insan sırf hakkında olumsuz yazı okudukları için fikrini değiştiriyor ve ürünü almaktan vazgeçebiliyor. Sanırım bu son rakamlar Blog dünyasının AB’de e-ticaret için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu açıkça gösteriyor.Bu oranların Türk intenet kullanıcılarını birebir yansıtmasada çok da farklı olduğunu söylemekte yanlış olur.
Tüm bunların ışığında Nokta AŞ.nin neden blogcu.com’u satın aldığını yada ilerdeki projeleri için yeterli ipucu veriyor sanırım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Burdan nokta aş nin bir e-ticaret sitesi oluşturacağı yada bu alanda bir satın alma gerçekleştirebileceğini çıkarabilirmiyiz.Aklıma gelmedi değil:)

Adsız dedi ki...

araştırmayı paylaştığınız için teşekkürler.başka yazılarınızıda bekliyoruz.